1 szklanka kaszy kukurydzianej
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
50 g masła
natka pietruszki
100 g startego żółtego sera
garść pestek słonecznika
sól
pieprz
ewentualnie: curry lub zmielony kminek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Zalewamy kaszę kukurydzianą wrzątkiem na 20 min., aż napęcznieje. Masło rozpuszczamy w rondelku.
W dużej misce umieszczamy kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, masło, sól, pieprz oraz przyprawy do smaku. Miksujemy aż powstanie gładka masa. Dodajemy natkę pietruszki, stary żółty ser i pestki słonecznika, mieszamy łyżką. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju. Smacznego :-)
Wskazówki i uwagi:
Z tych proporcji wyszło mi ok. 10 placków. Proponuję podać z potrawką z cukinii i pieczarek.
Nadesłał(a) Ylajali,
dnia: 2008-10-24 22:19:32.341
Źródło/autor przepisu: inspirowany Moim Gotowaniem, nr październik 2008 oraz videojugiem