25 dkg ryżu
sól
10 dkg suszonych śliwek bez pestek
szklanka miodu (w wersji wegańskiej należy użyć słodu)
mielony cynamon
5 dkg rodzynek
łyżka cukru trzcinowego (niekoniecznie)
migdały
orzechy - ile kto lubi
ew. inne bakalie wg uznania, np. skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 20 min.), następnie odcedzić i zostawić do ostudzenia. Śliwki ugotować i zmiksować z miodem/słodem i cynamonem, albo drobno pokroić.
Rodzynki namoczyć na chwilę we wrzątku, odsączyć i wymieszać z ryżem i ze śliwkami. Dodać cukier, rozdrobnione orzechy i płatki migdałowe. Można też dodać smażona skórkę pomarańczową i inne bakalie wg uznania. Wszystko wymieszać.
Nadesłał(a) maria,
dnia: 2008-10-23 17:38:27.634
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.