puszka.pl - pysznie!

Cebularz

...zwany też pizzą dla ubogich jest charakterystycznym pieczywem lubelszczyzny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mąka
woda
drożdże
cukier
sól

cebula
olej do smażenia
mak lub kminek, jak kto woli

Przygotowanie:

Z mąki, wody (woda musi być ciepła), drożdży i szczypty cukru wyrabiamy zaczyn gęstości śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie najlepiej się zabrać za cebulkę).

Następnie zagęszczamy zaczyn mąką i wyrabiamy ciasto. Należy pamiętać o posoleniu ciasta. Formujemy okrągłe placki grubości około centymetra i średnicy około 20 centymetrów.

Cebulę pokrojoną w piórka lub plasterki i posoloną do smaku smażymy na oleju. Nakładamy na placki, posypujemy makiem lub kminkiem (makiem jest tradycyjnie, ale ja wolę z kminkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego.
Nadesłał(a) maharetefka, dnia: 2008-10-23 17:40:30.085
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: