cebula
olej do smażenia
mak lub kminek, jak kto woli
Przygotowanie:
Z mąki, wody (woda musi być ciepła), drożdży i szczypty cukru wyrabiamy zaczyn gęstości śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie najlepiej się zabrać za cebulkę).
Następnie zagęszczamy zaczyn mąką i wyrabiamy ciasto. Należy pamiętać o posoleniu ciasta. Formujemy okrągłe placki grubości około centymetra i średnicy około 20 centymetrów.
Cebulę pokrojoną w piórka lub plasterki i posoloną do smaku smażymy na oleju. Nakładamy na placki, posypujemy makiem lub kminkiem (makiem jest tradycyjnie, ale ja wolę z kminkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego.
Nadesłał(a) maharetefka,
dnia: 2008-10-23 17:40:30.085
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.