ciasto: 0,5 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru pudru (nie musi być)
2 opakowania cukru waniliowego
10 łyżek oleju
0,5 szklanki wody lub mleka sojowego
+ bułka tarta do wysypania formy
nadzienie: 0,5 litra przecieru jabłkowego
rodzynki, orzechy włoskie itp.
Przygotowanie:
Wyrobić ciasto, oddzielić 1/4. Pozostałe 3/4 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Przecier jabłkowy wymieszać z bakaliami i równomiernie rozprowadzić na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka.
Piec w temperaturze 180°C aż się upiecze. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Wskazówki i uwagi:
Do przecieru jabłkowego można dodać wanilii, cynamonu albo gotową przyprawę do jabłeczników.
Ciasto pod placek musi być luźne, dlatego jeśli jest zbyt zwarte trzeba dodać jeszcze kilka łyżeczek wody.