puszka.pl - pysznie!

Jabłecznik z przecierem jabłkowym i bakaliami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

ciasto:
0,5 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru pudru (nie musi być)
2 opakowania cukru waniliowego
10 łyżek oleju
0,5 szklanki wody lub mleka sojowego
+ bułka tarta do wysypania formy

nadzienie:
0,5 litra przecieru jabłkowego
rodzynki, orzechy włoskie itp.

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto, oddzielić 1/4. Pozostałe 3/4 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Przecier jabłkowy wymieszać z bakaliami i równomiernie rozprowadzić na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka.

Piec w temperaturze 180°C aż się upiecze. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Wskazówki i uwagi:

Do przecieru jabłkowego można dodać wanilii, cynamonu albo gotową przyprawę do jabłeczników.

Ciasto pod placek musi być luźne, dlatego jeśli jest zbyt zwarte trzeba dodać jeszcze kilka łyżeczek wody.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: Oct 15, 2008
Źródło/autor przepisu: Teściowa

Twoje zapiski: