puszka.pl - pysznie!

Kofta indyjska z kapusty

Znalazłam ten przepis na wegedzieciaku i widzę, że tutaj tego nie ma, więc wstawiam, bo rzecz jest niesamowita :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

3/4 dużej kapusty lub jedna mniejsza
1 kg mąki
1,5 łyżki soli
pieprz
inne przyprawy, np. garam masala + kumin (kmin rzymski) + kurkuma (naj naj najlepszymi przyprawami do kofty, po których jest najznakomitsza), kiedyś dawałam też cząber
olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Kapustę zetrzeć na tarce do jarzyn z grubymi oczkami. Wsypać półtorej łyżki soli i zagnieść rękami tak, żeby kapusta puściła sok.

W tym czasie wszystkie przyprawy i zioła podprażyć na oleju na patelni. Potem wszystko razem połączyć i zagnieść kulę ciasta. Będzie się trzymała kupy, ale będzie też dość klejąca. Ulepić małe kulki.

Rzucać na rozgrzany olej w garnku i smażyć, aż przybiorą zdecydowanie brązową barwę.

Wskazówki i uwagi:

Z tego przepisu ostatnio wyszło mi ponad sto kotlecików. Starczyło na kilka dni do różnych obiadów i nawet na kanapki.
Nadesłał(a) kordonia, dnia: Oct 11, 2008
Źródło/autor przepisu: forum wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: