puszka groszku
puszka kukurydzy
natka pietruszki
opakowanie pieczeni z tofu, szynka sojowa lub inne tego typu przysmaki
Przygotowanie:
Z włoszczyzny i przypraw gotujemy 2 litry warzywnego bulionu. Marchewki wyciągamy z gotującego się bulionu zanim całkowicie zmiękną i kroimy w słupki, talarki, kostkę.
Ugotowane 2 litry bulionu odcedzamy przez sito i odlewamy z tego jedną szklankę. Tę szklankę bulionu studzimy, a po schłodzeniu wsypujemy do niej 2 łyżeczki agaru. Następnie wlewamy to z powrotem do bulionu i zagotowujemy mieszając.
Groszek i kukurydzę z puszek przepłukujemy. Pieczeń kroimy w spore kawałki. Pietruszkę rwiemy na strzępy.
Następnie do różnorakich pojemników rozdzielamy wszystkie składniki, zalewamy bulionem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny i przyprawić dodatkową pietruszką.
Wskazówki i uwagi:
Do bulionu można dodatkowo dodać bulion w kostkach, np. wegański marigold.