puszka.pl - pysznie!

Galaretka warzywna


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 8 osób

kilogram włoszczyzny
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz itp.
2 łyżeczki agaru

puszka groszku
puszka kukurydzy
natka pietruszki
opakowanie pieczeni z tofu, szynka sojowa lub inne tego typu przysmaki

Przygotowanie:

Z włoszczyzny i przypraw gotujemy 2 litry warzywnego bulionu. Marchewki wyciągamy z gotującego się bulionu zanim całkowicie zmiękną i kroimy w słupki, talarki, kostkę.

Ugotowane 2 litry bulionu odcedzamy przez sito i odlewamy z tego jedną szklankę. Tę szklankę bulionu studzimy, a po schłodzeniu wsypujemy do niej 2 łyżeczki agaru. Następnie wlewamy to z powrotem do bulionu i zagotowujemy mieszając.

Groszek i kukurydzę z puszek przepłukujemy. Pieczeń kroimy w spore kawałki. Pietruszkę rwiemy na strzępy.

Następnie do różnorakich pojemników rozdzielamy wszystkie składniki, zalewamy bulionem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny i przyprawić dodatkową pietruszką.

Wskazówki i uwagi:

Do bulionu można dodatkowo dodać bulion w kostkach, np. wegański marigold.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-10-05 19:28:18.139
Źródło/autor przepisu: Pozmieniany przepis qrczaque http://www.puszka.pl/przepis/3061-galaretka_wredna-niespodzianka-dla-miesozercow_.html

Twoje zapiski: