Wymieszać kaszę z wodą i jedną szklanką mleka. Zagotować ciągle mieszając. Dodać drugą szklankę mleka, wymieszać, gotować jeszcze ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, nieco przestudzić. 2 łyżki masła utrzeć z cukrem i dodać do kaszy. Dodać także rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać porządnie.
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego pozostałą łyżką masła i wysypanego bułką tartą. Wierzch masy (już w naczyniu :) posmarować miodem.
Piec pod przykryciem ok. 20 minut w 150 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Zapiekałam w termoobiegu. Dobre na ciepło i na zimno. Wcale nie jest bardzo słodkie.
Najpewniej można wykorzystać także inne bakalie i zapiekać w małych kokilkach (z przykryciem z folii aluminiowej).
Nadesłał(a) EwaH,
dnia: 2008-09-28 17:17:21.31
Źródło/autor przepisu: Na podstawie ulotki producenta kaszy mannej Melvit