2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 marchewki
pietruszka
por
cebula
seler
4 ząbki czosnku
oliwa
ok. 1,5 l wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Warzywa myjemy. Papryki kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż, tak samo pora, cebule w skórce kroimy w ćwierć, selera na średniej wielkości kawałki, czosnku nie obieramy, można go trochę rozgnieść. Wszystkie warzywa układamy na natłuszczonej oliwą blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 35-45 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika ząbki czosnku wyrzucamy, ściągamy skórkę z cebuli. Jeżeli skórka na paprykach zrobi się ciemna, można ją z łatwością ściągnąć. Wszystko miksujemy na gładką masę, łączymy z wywarem warzywnym i gotujemy chwilę. Posypujemy natką pietruszki bądź świeżą kolendrą.