puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z pieczonych papryk i włoszczyzny

Aktualnie zupa ta posiada tytuł mistrza świata :) Smak warzyw po upieczeniu zyskuje na intensywności i słodyczy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 marchewki
pietruszka
por
cebula
seler
4 ząbki czosnku
oliwa
ok. 1,5 l wywaru warzywnego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Warzywa myjemy. Papryki kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż, tak samo pora, cebule w skórce kroimy w ćwierć, selera na średniej wielkości kawałki, czosnku nie obieramy, można go trochę rozgnieść. Wszystkie warzywa układamy na natłuszczonej oliwą blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 35-45 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika ząbki czosnku wyrzucamy, ściągamy skórkę z cebuli. Jeżeli skórka na paprykach zrobi się ciemna, można ją z łatwością ściągnąć. Wszystko miksujemy na gładką masę, łączymy z wywarem warzywnym i gotujemy chwilę. Posypujemy natką pietruszki bądź świeżą kolendrą.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z grzankami czosnkowymi.
Nadesłał(a) pieczokas, dnia: Sep 20, 2008
Źródło/autor przepisu: http://www.thegoodwebguide.co.uk/index.php?art_id=271

Twoje zapiski: