puszka.pl - pysznie!

Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem

Danie własne, powstało w wyniku mutacji innego szpinakowego makaronu, ta wersja zawiera kremowy sos o wyraźnym pikantnym smaku sera pleśniowego, który dopełnia smak czarnego pieprzu.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

paczkę pełnoziarnistego makaronu, świderków bądź muszelek
paczkę mrożonego szpinaku (450 g)
4 cząstki czosnku
100 gram niebieskiego sera pleśniowego
4 czubate łyżki 18% śmietany
pieprz czarny
sól
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente.

Szpinak rozmrażamy i odsączamy zbędną ilość wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na zimna oliwę, w momencie w którym czosnek zacznie pachnieć dodajemy szpinak, dusimy przez chwilę.

Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, gdy się rozpuści dodajemy śmietanę, sporo pieprzu i sól. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Gotowe.
Nadesłał(a) pieczokas, dnia: Sep 20, 2008
Źródło/autor przepisu: http://pieczokas.blogspot.com/

Twoje zapiski: