puszka.pl - pysznie!

Szpinakowe canelloni w dwóch sosach

To danie na specjalne okazje, ale nie wymaga całego dnia spedzonego w kuchni :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

makaron canelloni
paczka szpinaku
kawałek mozarelli
przecier pomidorowy
śmietana
serek topiony
pieprz
sól
czosnek
koperek, natka pietruszki, rozmaryn
rosołowa kostka warzywna
masło
mąka

Przygotowanie:

Przygotowujemy szpinak, dusimy go w garnku, dodajemy trochę śmietany i serek topiony, pieprz, sól, czosnek (najlepiej rozgnieciony lub granulowany). Nadziewamy canelloni i układamy w nasamrowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy pierwszy sos: w garnku gotujemy troszkę wody z kostką rosołową, dodajemy mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie gęstej wody, gdy sos zgęstnieje dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i przyprawy, zalewamy canelloni, układamy pokrojoną w plastry mozarellę.

Przygotowujemy drugi sos: podgrzewamy w rondelku masło, dodajemy trochę mąki, intensywnie mieszamy, następnie dodajemy kubeczek śmietany, sól i pieprz, mieszamy i zalewany sosem naszą potrawę
zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę, ja ustawiam na ok. 220 stopni C. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Canelloni najlepiej nadziewać małą łyżeczką, małymi porcjami, trzymając rurkę pionowo.
Nadesłał(a) rondel, dnia: Sep 17, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: