puszka.pl - pysznie!

Makaron z sosem serowo-śmietanowym

Danie tanie i błyskawiczne. Podajemy z kwaskowatą surówką o wyrazistym smaku.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 2 osób

250 g makaronu rurki
50 g masła
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany 22% lub 30%
2 łyżki startego sera typu parmezan (bez zwierzęcej podpuszczki)
sól
pieprz
szczypiorek

Przygotowanie:

Gotujemy makaron. W garnku rozpuszczamy masło. Gdy jest już płynne i spienione, wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy. Po chwili wlewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wsypujemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Makaron polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Nadesłał(a) Ylajali, dnia: Sep 15, 2008
Źródło/autor przepisu: inspirowany Videojug-iem (www.videojug.com)

Twoje zapiski: