Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. W osobnej misce miksujemy jajka, mleko sojowe i olej. Dokładnie łączymy z mąką. Ze sparzonych wrzątkiem cytryn ścieramy na najdrobniejszej tarce skórkę, łączymy z resztą składników. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki do mufinków, do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
Syrop:
Wyciskamy sok z cytryn, dodajemy cukier do smaku, gotujemy aż zupełnie się rozpuści. Syrop nie powinien być zbyt kwaśny ani za rzadki.
Po wystudzeniu nasączamy mufinki syropem (możemy ponakłuwać je wykałaczką aby lepiej go chłonęły). Smacznego;)
Wskazówki i uwagi:
Mufinki można polać czekoladowym (cukier puder + gorzkie kakao) lub cytrynowym lukrem (zamiast wody dodajemy do cukru pudru sok z cytryny) i posypać dekorkami. Pychota:)
Nadesłał(a) guta,
dnia: 2009-03-21 18:33:18.745
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.