puszka.pl - pysznie!

Pieczarki faszerowane tofu z cebulką

Smaczna przystawka.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg dużych pieczarek
2 duże cebule
125 g tofu miękkiego
olej do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pieczarkom usuwamy nóżki, tak żeby zostały same kapelusze (najlepiej nie robić tego nożem, tylko delikatnie przechylić nóżkę, wtedy złamie się znacznie głębiej i będzie więcej miejsca na farsz). Kapelusze obieramy, jeśli trzeba.

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na złoty kolor na oleju. Dorzucamy drobno pokrojone nóżki pieczarek, smażymy aż woda, którą puszczą, wyparuje. Wtedy dorzucamy tofu, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystko dokładnie i jeszcze chwilę smażymy (tofu ma się zamienić w papkę).

Farsz nakładamy do kapeluszy, układamy grzybki na posmarowanej olejem blaszce, pieczemy w piekarniku.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-09-10 00:27:56.279
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: