puszka.pl - pysznie!

Miód z mniszka lekarskiego (popularny mlecz)

Nadaje się jako dodatek do słodzenia, wypieków, smarowania kanapek. Jest smaczny i zdrowy, smakiem przypomina naturalny miód.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 kwiatków rozwiniętych bez łodyg
1 litr wody
3 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Kwiatki zalać litrem wody i gotować 8 min., następnie przecedzić.
Kwiatki wyrzucić, a wywar uzupełnić wodą do objętości 1 litra, do wywaru dodać cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko zagotować mieszając, aby się cukier rozpuścił. Następnie przykręcić gaz i gotować 40 min. na bardzo małym płomieniu. Rozlać do słoiczków i zakręcić. Miód może stać bardzo długo, aż go nie zużyjemy.

Wskazówki i uwagi:

Kwasek cytrynowy jest niezbędny - inaczej miód stwardnieje i będzie do niczego. Po ugotowaniu miód ma piękny kolor i konsystenję półpłynną. Kwiatki liczyłam tylko pierwszy raz, aby się zorientować jak to wygląda objętościowo.
Nadesłał(a) maria, dnia: 2008-09-10 00:24:46.084
Źródło/autor przepisu: u mnie w domu ten miód robi się od zawsze i nie wiem skąd ten przepis

Twoje zapiski: