9 czerwonych papryk
szklanka ryżu
0,5 kg świeżych podgrzybków, prawdziwków itp.
2-3 cebule
olej do smażenia
przecier pomidorowy, np. z kartonu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Papryki przecinamy na pół, wyciągamy nasionka. Ryż gotujemy w słonej wodzie.
Drobno pokrojoną cebulę smażymy, dorzucamy pokrojone grzyby, solimy i pieprzymy. Całość dusimy jakiś czas. Dodajemy ryż i mieszamy.
Papryki napełniamy farszem, układamy na blaszce ryżem do góry i polewamy sosem pomidorowym. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180°C, aż papryka będzie prawie miękka. Wtedy zdejmujemy folię i pieczemy do miękkości.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli lubimy mocno słone, to papryki solimy od wewnątrz, przed włożeniem farszu.
Nadesłał(a) Wanieczek,
dnia: 2008-09-07 22:32:12.569
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.