puszka.pl - pysznie!

Ryż z czerwoną fasolą w pomidorach

Potrawa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i smaczna :) Olej lniany nadaje jej specyficzny smaczek :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1/2 puszki czerwonej fasoli
kilka ząbków czosnku
korzeń pietruszki (średni)
1 pomidor
2 łyżki soczewicy czerwonej
1/2 opakowania ryżu brązowego (1/2 woreczka – 50 g)
1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno!
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny, kurkuma/ curry

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną pietruszkę, sparzony, obrany ze skórki (drobno pokrojony) pomidor, drobno posiekany czosnek oraz soczewicę gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli i kurkumy 25 minut (można podlać drobiną wody jeśli zajdzie potrzeba – ale masa ma być gęsta). Do tak powstałego sosu dodajemy odcedzoną, przepłukaną zimną wodą fasolę, ugotowany ryż (mnie akurat zostało pół woreczka z poprzedniego dnia) i pieprz – chwilę podgrzewamy, mieszając.

Zestawiamy garnek z ognia – niech potrawka chwilę ochłonie :P Potem dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i olej lniany, dokładnie mieszamy. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Olej lniany dodajemy na samym końcu - ważne! Jak nie mamy wcześniej ugotowanego ryżu to nic nie szkodzi, w czasie kiedy sosik będzie się pyrlił ugotuje się nasz ryżyk. Ja najczęściej mam ryż w woreczkach, ale porcja podana w przepisie to ok. 3 czubate łychy suchego ryżu.
Nadesłał(a) martina, dnia: Sep 6, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: