Kasza kukurydziana (lub jaglana) z makiem i słonecznikiem
Kaszka idealna na śniadanie lub kolację, tudzież przekąskę dla miłośników maku :) Mak i słonecznik świetnie się razem komponują (wg mnie).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
2 łyżki kaszy kukurydzianej/jaglanej,
25 g maku mielonego (kupiłam gotowy),
2 łyżki słonecznika,
ew. morele suszone, daktyle (drobno pokrojone),
1 łyżka oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno (lub oliwy z oliwek z I tłoczenia),
Przygotowanie:
Kaszkę gotujemy z 1 łyżką słonecznika (i ewentualnie z morelami...). Mak i 1 łyżkę słonecznika zalewamy w szklance wrzątkiem, dolewając wody prawie do pełna, przykrywamy spodkiem i odstawiamy na 20 minut. Później mielimy mak ze słonecznikiem w blenderze i dodajemy do ugotowanej kaszki. Na koniec dodajemy łyżkę tłuszczu i dokładnie mieszamy. Gotowe :) Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Ważne, żeby tłuszcz dodać na końcu, jeśli mamy olej tłoczony na zimno.
Nadesłał(a) martina,
dnia: 2008-09-06 07:27:46.033
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.