puszka.pl - pysznie!

Chrupiące pieczone kosteczki tofu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1 kostka tofu (200 g)
mąka (biała lub razowa)
drożdże piwne w płatkach
olej/ oliwa
sok cytrynowy
sól
pieprz
kurkuma
curry (lub inne przyprawy, jak wolicie)
bazylia suszona (lub zioła prowansalskie lub oregano też pasują)

Przygotowanie:

Kroję tofu w kostkę (ok. 1x1 cm) i wkładam do naczynia przeznaczonego do piekarnika (u mnie jest szklane). Polewam tofu oliwą, sokiem z cytryny i solą (robię to na oko, więc ciężko powiedzieć, jakie to ilości, ale trzeba troszkę tego dodać, bo inaczej tofu nie będzie miało smaku). Potem przyprawiam resztą. Delikatnie mieszam tofu. Posypuję całość drożdżami piwnymi, dość obficie oraz mąką, też obficie (efekt jest jak z cukrem pudrem). Mieszam delikatnie i jeszcze raz posypuję mąką. Zobaczycie, że tofu się obtoczy w tej mieszance i mąki nie będzie widać. Polewam jeszcze raz oliwą (troszkę).

Wkładam do piekarnika na 180°C. Trzeba ok. 40 min., aby się zarumieniło. Smacznego!
Nadesłał(a) vegAnka007, dnia: Sep 5, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: