Placek (paj) cebulowo-serowy
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
30 g drożdży
1 jajko
czubata łyżeczka cukru
sól
2 łyżeczki oliwy lub 1 masła roślinnego
farsz:
1 kg cebuli
400 g sera białego
1 jajko
2 łyżeczki mąki
bazylia
majeranek
jarzynka
curry
papryka
sól
Przygotowanie:
Mleko podgrzać i połączyć z drożdżami, połączyć z 1/2 szklanki mąki, cukrem i solą. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy urośnie, dodać jajko, resztę mąki i oliwę lub masło roślinne.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki i osolić. Biały ser zmiksować z jajkiem. Połączyć wszystkie składniki farszu.
Na płaską formę wyłożyć ciasto, a na nie farsz. Piec ok. 45 minut w 200°C.
Wskazówki i uwagi:
Przepis przerobiony na wege.
Twoje zapiski: