puszka.pl - pysznie!

Placki z plastrami jabłek


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 jabłka
0,5 litra mleka sojowego
mąka ziemniaczana - 5 łyżeczek czubatych
mąka pszenna - około 1,3-1,5 szklanki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 7mm, a następnie ze środków usuwamy ogryzek.

Do mleka znajdującego się w garnku wsypujemy mąkę ziemniaczaną, następnie stopniowo dodajemy mąkę pszenną, cały czas mieszając trzepaczką, aż uzyskamy gęste, płynne ciasto.

Na teflonową patelnię wlewamy kapkę oleju (1 łyżeczka), rozgrzewamy. Następnie nakładamy widelcem zamoczone w cieście plastry jabłek oraz wlewamy chochelką odrobinę ciasta w miejsca pomiędzy jabłkami. Gdy ciasto zetnie się od spodu wystarczająco mocno, przerzucamy je na drugą stronę.

Wskazówki i uwagi:

Podawać posypane cukrem lub z konfiturą.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: Aug 31, 2008
Źródło/autor przepisu: Polgrunt i ja

Twoje zapiski: