puszka.pl - pysznie!

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów (lub pomidory z puszki)
sos sojowy
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
1/4 szklanki oliwy do smażenia
+ np. bazylia i gomasio czyli uprażony sezam z solą (zobacz przepis)

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić w garnku na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek i opłukaną soczewicę. Smażyć przez 2 minuty mieszając.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Smażyć przez 3 minuty i zalać 2 litrami wody. Dodać sos sojowy i przyprawy. Gotować do miękkości soczewicy - ok. 20 minut.

Podawać ze świeżą bazylią i prażonym sezamem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 30, 2000
Źródło/autor przepisu: ?

Twoje zapiski: