Omlet z pieczarkami, pomidorami i pieczoną papryką
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
4 czerwone papryki
150 g pieczarek
5 pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
6 jajek
6 łyżek mleka
pęczek natki
sól
pieprz
100 g sera żółtego
Przygotowanie:
Paprykę podpiec w piekarniku, wystudzić, obrać ze skórki, pokroić w paski. Pieczarki pokroi w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju z posiekanym czosnkiem. Dodać pieczarki i paprykę. Następnie pomidory i dusić 10 minut. Dodać przyprawy.
Jajko roztrzepać z mlekiem, solą, pieprzem i połową posiekanej natki. Masę wylać na gorące warzywa. Smażyć podnosząc brzegi, by jajka spływały na dno. Gdy spód będzie usmażony, a wierzch wilgotny, posypać startym serem żółtym i dosmażyć pod przykryciem. Podawać posypane pozostałą natką.
Twoje zapiski: