puszka.pl - pysznie!

Papryczki faszerowane zielonym groszkiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

8 papryczek (najlepiej jasnych, podłużnych)
3 szklanki świeżego zielonego groszku
2 cebule
2 szklanki ryżu
olej
pestki dyni

Przygotowanie:

Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka i dusimy w sporej ilości oleju. Kiedy się ładnie zeszkli, dosypujemy suchy ryż, podsmażamy aż zrobi się szklisty. Dolewamy wodę i gotujemy ok. 10 minut, po czym wsypujemy groszek. Wszystko razem gotuje się jeszcze jakieś 5 min. Ma być odrobinę niedogotowane.

Papryczkom ucinamy czubki, wyjmujemy środek, faszerujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego smarując każdą papryczkę z wierzchu olejem, żeby nie wyschła skórka. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Wyciągamy z piekarnika, gdy papryczki zmiękną i puszczą wodę.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy zamykanego naczynia żaroodpornego to można owinąć każdą papryczkę folia aluminiową.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: Jul 29, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: