puszka.pl - pysznie!

Makaron ryżowy z wodorostami oraz warzywami duszonymi


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

makaron ryżowy - tak z 70 gramów
wodorosty wakame albo dulse - około 10 gramów
cytryna
sól

0,5 cebuli
1 cukinia
1 ogórek
1 papryka
1 pomidor
sól
pieprz
zioła różne - bazylia itp. według uznania

Przygotowanie:

Makaron zalewamy wrząca wodą na 3 minuty, potem odcedzamy.
Wodorosty moczymy 20 minut i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie na patelnię dorzucamy grubo pokrojoną cukinię, ogórka, paprykę i pomidora.
Przyprawiamy pieprzem, solą i ziołami. Podsmażamy, aż cukinia zmięknie i wykładamy na talerz.

Na niemytą po warzywach patelnie wrzucamy makaron oraz glony, przyprawiamy szczyptą soli i obficie skrapiamy cytryną. Całość mieszamy na małym ogniu z 2 minutki i wykładamy na talerz.

Na talerzu układamy kilka szparagów (ze słoika, gotowe do jedzenia) pokrojonych w kilkucentymetrowe kawałki.

Wskazówki i uwagi:

Dobrze jest jako dodatek dać sos ostro-kwaśny dostępny w sklepach z egzotycznym jedzeniem.
Nadesłał(a) Wanieczek, dnia: 2008-07-27 21:05:18.708
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: