Makaron ryżowy z wodorostami oraz warzywami duszonymi
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
makaron ryżowy - tak z 70 gramów
wodorosty wakame albo dulse - około 10 gramów
cytryna
sól
0,5 cebuli
1 cukinia
1 ogórek
1 papryka
1 pomidor
sól
pieprz
zioła różne - bazylia itp. według uznania
Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrząca wodą na 3 minuty, potem odcedzamy.
Wodorosty moczymy 20 minut i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie na patelnię dorzucamy grubo pokrojoną cukinię, ogórka, paprykę i pomidora.
Przyprawiamy pieprzem, solą i ziołami. Podsmażamy, aż cukinia zmięknie i wykładamy na talerz.
Na niemytą po warzywach patelnie wrzucamy makaron oraz glony, przyprawiamy szczyptą soli i obficie skrapiamy cytryną. Całość mieszamy na małym ogniu z 2 minutki i wykładamy na talerz.
Na talerzu układamy kilka szparagów (ze słoika, gotowe do jedzenia) pokrojonych w kilkucentymetrowe kawałki.
Wskazówki i uwagi:
Dobrze jest jako dodatek dać sos ostro-kwaśny dostępny w sklepach z egzotycznym jedzeniem.
Nadesłał(a) Wanieczek,
dnia: 2008-07-27 21:05:18.708
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.