puszka.pl - pysznie!

Makowa pychota - niby jogurcik makowo-bakaliowy

Pyszny makowy niby jogurcik bogaty w witaminy. Do musli albo jako samodzielne danie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

0,5 szklanki suchego maku
ok. 2 łyżki wiórków kokosowych
garść rodzynek
garść różnych orzechów
ew. słód (syrop słodowy)

Przygotowanie:

Moczymy mak dopełniając szklankę.

Wieczorem, gdy mak już nasiąkł, wrzucamy go do blendera razem z wodą, w której się moczył. Dodajemy wiórki kokosowe, orzechy i rodzynki. Miksujemy aż uzyskamy gęstawą masę - będzie biała z czarnymi zmiksowanymi ziarenkami. Próbujemy, w razie czego doprawiamy do smaku.

Przelewamy do słoiczka i mamy na drugi dzień do musli albo jako samodzielne danie. Jest takie pyszne, że trudno się oprzeć.
Nadesłał(a) zima, dnia: Jul 7, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: