800 g fasolki szparagowej
sól
cukier
łyżeczka masła lub oleju
sos: cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
5 pomidorów
łyżka ketchupu
suszony tymianek
liść laurowy
sól
pieprz
sok z cytryny
cukier
Przygotowanie:
Do naczynia z gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła (lub oleju) wrzucamy fasolkę, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25 minut.
Przygotowujemy sos: na rozgrzanym tłuszczu (oliwa z oliwek) podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone pomidory (pokrojone obojętnie jak, i tak będzie z nich papka), keczup, dusimy przez kilka minut aż pomidory będą miękkie. Dodajemy trochę wody i wszystkie przyprawy, nadal dusimy na niewielkim ogniu nie dłużej niż 10 minut.
Sos przecieramy przez perlonowe sitko, przyprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt rzadki, odparowujemy na dużym ogniu w odkrytym naczyniu.
Nadesłał(a) sandruska,
dnia: 2008-07-07 18:44:33.541
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.