1/2 opakowania makaronu tortellini, czyli mini-pierożki (z serem lub szpinakiem, co wolimy)
kilka pomidorów (ok. 4)
kilka ogórków - objętościowo tyle samo, ile pomidorów
4 jajka
kukurydza z puszki
pęczek szczypiorku (jak nie mamy, można dać małą cebulę, ale to już nie te same wrażenia wizualne :))
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pomidory, obrane ogórki i ugotowane jajka kroimy na dość duże kawałki. Kukurydzę odcedzamy. Szczypior siekamy i wrzucamy do pozostałych składników. Na końcu dodajemy ugotowany i przestudzony makaron.
Przyprawiamy, dodajemy majonez. Mieszamy i wkładamy do lodówki, żeby się przegryzło :)
Wskazówki i uwagi:
Proporcje podaję na oko, to zależy dla ilu osób robimy sałatkę. Dziś miałam wszystkiego po 4 sztuki (i pół opakowania makaronu) i wyszła sałatka na mniej więcej 6 osób.