1 czerwona papryka wypestkowana i pokrojona w paseczki
1 żółta papryka wypestkowana i pokrojona w paseczki
70 g mieszanych liści sałaty
85 g parówek sojowych pokrojonych na kawałki wielkosci kęsa
55 g czarnych oliwek
2 jajka
sól i świeżo zmielony pieprz
Rozgrzać piekarnik i wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową. Posmarować paprykę oliwą i piec 10 min. z obu stron aż brzegi lekko się przypieką. Odstawić do ostygnięcia i obrać ze skórki.
Rozgrzać patelnię, wrzucić parówki i smażyć 2 minuty na złoto. Liście sałaty przerzucić do dwóch misek. Dodać paprykę, parówki i oliwki. Patelnię wypełnić do połowy wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Wbić jajka do patelni i gotować około 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Ubić oliwę z octem, polać sosem sałatkę, a na wierzchu umieścić jajka. Doprawić solą i pieprzem.