Wsypać do dużej miski wszystkie sypkie produkty i wymieszać na sucho ręką. Dodać zakwas i ugotowaną kaszę gryczaną, rozetrzeć ręką i dodawać stopniowo ciągle mieszając miód rozpuszczony w 1 szklance wody, następnie odmierzoną wodę (5 szklanek).
Po wymieszaniu odłożyć do słoiczka porcję rozczynu na zakwas do następnego pieczenia i wstawić do lodówki (jeśli będziesz robić ponownie chlebek).
Ciasto wlać do wysmarowanej olejem lub wyścielonej papierem do pieczenia blaszki keksowej do 2/3 pojemności (porcja na 2 keksowe blaszki duże), posypać ziarnem, przykryć folią i odstawić na 12 godzin. Po upływie czasu piec w piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Po upieczeniu gorący chlebek można polać w blaszce lekko olejem, aby chleb nabrał rumianego koloru.