puszka.pl - pysznie!

Fałszywy krab

Ta smaczna i łatwa do przygotowania potrawa serwowana jest w wegetariańskiej restaracji Gondelin w Szanghaju. Konsystencją i kolorem przypomina ona omlet z mięsem kraba.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

25 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
20 dag marchewki pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki oleju
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru
sól, szczypta mielonego białego pieprzu,
6 ubitych jaj

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 3 min. Odcedzić i osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć czosnek, imbir, sól i pieprz ok. 30 sek. Dodać ziemniaki i marchewkę, smażyć na dużym ogniu ok. 1,5 min., nieustannie mieszając. Wlać ubite jaja.

Zmniejszyć nieco ogień, smażyć do momentu, gdy jaja są całkowicie ścięte. Delikatnie odwrócić omlet na drugą stronę, smażyć ok. 1 min. Podać na talerzu z gotowanym ryżem jako dodatkiem.
Nadesłał(a) euphrasia, dnia: Jun 18, 2008
Źródło/autor przepisu: Wegetariański Świat nr 7/1994

Twoje zapiski: