puszka.pl - pysznie!

Pasztet fasolowy z ciecierzycą

Proste, a jakie pyszne!


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

1/2 szklanki fasoli czarnej suchej
1/2 szklanki ciecierzycy suchej
2 marchwie
1 pietruszka
1/2 średniego selera
cebula
1/2 szklanki płatków owsianych lub żytnich
1 jajko
sól i pieprz
i zioła: majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz zielony w ziarnach

Przygotowanie:

Fasolę i ciecierzycę moczymy przez noc, a rano gotujemy aż woda się wchłonie. W garnku gotujemy warzywa z przyprawami aż wody zostanie nieco na dnie. Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż wchłoną wodę.

Gdy składniki są gotowe mielimy je wszystkie z jajkiem i smakujemy, w razie czego przyprawiamy. Gdy konsystencja będzie zbyt gęsta, dolewamy bulionu z gotowanych warzyw. Formę smarujemy lekko oliwą, wlewamy ciasto i posypujemy otrębami. Pieczemy 40-60 min. aż wierzch będzie brązowy.
Nadesłał(a) zima, dnia: 2008-06-17 18:28:39.047
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: