3 niewielkie marchewki
1 duża cebula
soczewica - 3 łyżki stołowe
szczypior - jak kto woli
olej lniany
kawałeczek bulionu warzywnego
sól morska
pieprz
2 kubki wody
Przygotowanie:
Włożyć pokrojoną marchew i cebulę do garnka. Dodać wodę, bulion i szczyptę soli z pieprzem. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 20-25 minut. Dodać resztę soli i gotować jeszcze 10-15 minut. Zmiksować. W tym samym czasie gotujemy soczewicę.
Gdy zupa jest zmiksowana dodajemy soczewice w takim stanie w jakim została ugotowana posiekany szcypiorek i polewamy olejem. I zajadamy - oleju lnianego dolać, gdy zupa przestygnie!
Nadesłał(a) zima,
dnia: 2008-06-11 19:23:27.035
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.