puszka.pl - pysznie!

Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz

Pyszny, pożywny sosik ;) Polecam podawanie z makaronem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

ugotowana, zmielona soja - 5-6 czubatych łyżek
cebula
papryki - 1-2 szt.
pomidory - 2 szt.
przecier pomidorowy - 1/2 słoiczka
olej/ oliwa z oliwek do smażenia - 2 łyżki

bazylia
ostra papryka
pieprz
sproszkowany czosnek

Przygotowanie:

Podsmażamy w rondelku drobno posiekaną cebulę z papryką. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone drobno pomidory. Całość podlewamy wodą, fajnie się dusi.

Kiedy pomidory zaczynają się rozpadać, dodajemy soję, którą dokładnie rozdrabniamy mieszając, aby nie było grudek. Do całości dolewamy koncentrat pomidorowy. Dusimy, dolewając co raz wody ;)

Kiedy sosik wrze, wsypujemy bazylię, paprykę, pieprz i czosnek.
Mieszamy, czekamy chwilę, żeby wszystko się ze sobą przegryzło i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli wolimy bardziej rzadką konsystencję, do sosu dodajemy więcej wody. Jeśli chcemy bardziej gęsty - dajemy więcej soi ;)
Nadesłał(a) Magda-Andrzej, dnia: Jun 7, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: