puszka.pl - pysznie!

Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie

Przepis kuchni japońskiej.


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki:

kostka tofu
mąka
olej do smażenia (najlepiej rafinowany sezamowy)
2 łyżki cukru (miód też daje radę)
2 łyżki sosu sojowego
sezam

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę o boku 2-3 cm, zalać wrzątkiem w miseczce na ok. minutę. Wyjmować z wody i panierować z mące. Tofu podsmażyć na oleju.

W osobnej filiżance/ miseczce wymieszać cukier/ miód z sosem sojowym. Mieszanką polać tofu i podgrzewać do czasu powstania karmelu, w którym kosteczki tofu trzeba dokładnie obtoczyć.

Kiedy tofu będzie już w całości pokryte karmelem, obtoczyć je w sezamie.
Nadesłał(a) hiden, dnia: Jun 1, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: