tofu naturalne - kostka wystarczy
papryka - pół, jak ktoś bardzo lubi cała
pomidory - 2 sztuki
oliwa z oliwek/ olej - łyżka
bazylia
kurkuma
sos sojowy
pieprz
+ ryż/ kasza gryczana - woreczek, ok. 100 g
+ szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Do garneczka/ rondelka wlewamy łyżkę oliwy/ oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, zmniejszamy ogień. Kiedy papryka się zarumieni, dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Pomidor puszcza sok i robi się sosik. Sypiemy trochę bazylii i kurkumy, wszystko przykrywamy, fajnie się dusi. Dolewamy wody.
Kiedy się wygotuje, dolewamy trochę sosu sojowego, następnie wsypujemy pokrojone w kostkę tofu. Mieszamy, zwiększamy gaz, dodajemy trochę pieprzu. Kiedy tofu zacznie lekko się rozpadać, potrawę można uznać za gotową.
Wyjmujemy kaszę/ ryż, kładziemy na talerz i polewamy sosem z tofu. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Wskazówki i uwagi:
W trakcie duszenie można dolać soku pomidorowego żeby zwiększyć ilość sosiku ;)
Całość ma nieco ostry, ale ciekawy smak - odkryłam to przypadkiem nie mając pomysłu na obiad.
Smacznego!
Nadesłał(a) Magda-Andrzej,
dnia: 2008-06-01 10:03:50.501
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.