puszka.pl - pysznie!

Tofu duszone w pomidorach z papryką, podawane z kaszą lub ryżem

Pyszna propozycja szybkiego obiadu dla całej rodziny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

tofu naturalne - kostka wystarczy
papryka - pół, jak ktoś bardzo lubi cała
pomidory - 2 sztuki
oliwa z oliwek/ olej - łyżka
bazylia
kurkuma
sos sojowy
pieprz

+ ryż/ kasza gryczana - woreczek, ok. 100 g
+ szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Do garneczka/ rondelka wlewamy łyżkę oliwy/ oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodajemy drobno pokrojoną paprykę, zmniejszamy ogień. Kiedy papryka się zarumieni, dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Pomidor puszcza sok i robi się sosik. Sypiemy trochę bazylii i kurkumy, wszystko przykrywamy, fajnie się dusi. Dolewamy wody.

Kiedy się wygotuje, dolewamy trochę sosu sojowego, następnie wsypujemy pokrojone w kostkę tofu. Mieszamy, zwiększamy gaz, dodajemy trochę pieprzu. Kiedy tofu zacznie lekko się rozpadać, potrawę można uznać za gotową.

Wyjmujemy kaszę/ ryż, kładziemy na talerz i polewamy sosem z tofu. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Wskazówki i uwagi:

W trakcie duszenie można dolać soku pomidorowego żeby zwiększyć ilość sosiku ;)

Całość ma nieco ostry, ale ciekawy smak - odkryłam to przypadkiem nie mając pomysłu na obiad.

Smacznego!
Nadesłał(a) Magda-Andrzej, dnia: 2008-06-01 10:03:50.501
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: