* 2 jajka
* nieco wody
* sos sojowy
* cukier lub miód
Ulubiony zestaw warzyw (na zdjęciu: jeden mały burak, pół cebuli, pół marchewki, dwie różyczki brokuła + bonusowo nieco orzechów nerkowca i pestek dyni)
Przygotowanie:
Warzywa (+ ew. pestki i orzechy) kroimy wedle uznania (ale w nie za duże kawałki), układamy w żaroodpornym naczynku.
Do osobnej miseczki rozbijamy jajka i pozbawiamy je skrętek (nie jest to konieczne, aczkolwiek ja za nimi nie przepadam), roztrzepujemy widelcem i dodajemy nieco wody (ok dwie, trzy łyżki), łyżeczkę miodu/ cukru i sos sojowy do smaku. Tak powstałym sosem zalewamy wcześniej przygotowane warzywa.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C (lepiej bez termoobiegu) i zapiekamy, aż sos jajeczny całkiem się zetnie.
Nadesłał(a) hiden,
dnia: 2008-05-15 04:29:18.829
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.