Ziemniaki z marchewką i cebulą
Tanie i łatwe w przygotowaniu.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
6-7 średnich ziemniaków
1 średnia marchewka
2 cebule
ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól
pieprz ziołowy
pół papryki marynowanej
szczypiorek
ew. śmietana do polania
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, obieramy i kroimy na talarki.
Na oliwie podsmażamy pokrojone w plasterki cebulę z marchewką oraz startym na tarce czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Kiedy zmiękną, wrzucamy pokrojoną w cienkie paski paprykę, podsmażamy razem dosłownie chwilkę i dodajemy ugotowane ziemniaki. Mieszając dodajemy szczypiorek. Nakładamy na talerz i polewamy śmietaną. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Oczywiście można podać z kotlecikami sojowymi i jakąś sałatką. Ja z racji ubogiej lodówki zrobiłam sałatę w słodkiej śmietanie i plasterki ogórka.
Twoje zapiski: