spaghetti lub inny makaron
2-3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli w okolicy bywają wampiry)
2 cebule
olej do smażenia
przecier pomidorowy 0,5 l
sól
pieprz
oregano
bazylia
granulat sojowy
Przygotowanie:
Po wstawieniu wody na makaron zajmuję się sosem "bolognese": pociachany lub wyciśnięty czosnek podsmażam przez chwilę, aby się nie spalił, i dodaję również pociachaną cebulę i trzymam na patelni, aż będzie miękka i pachnąca.
Dodaję kartonik przecieru pomidorowego (kartonik dodatkowo płuczę ok. 100 ml wody i wlewam do potrawy) i przyprawy, a to już ile kto lubi.
Na samym końcu dodaję prosto z opakowania (nie obgotowuję wcześniej) granulat sojowy - on nasiąka przyprawionym, dość rzadkim sosem, ale finalnie wszystko jest gęste i smaczne.
Jak sos jest gotowy, makaron właśnie powinien być al dente, więc można już zajadać.
Nadesłał(a) manio,
dnia: 2008-06-08 00:53:57.793
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.