makaron (rurki lub świderki)
opakowanie szpinaku mrożonego (np. brykiety)
2 jajka
śmietana (najlepiej chuda bądź pół na pół z jogurtem naturalnym)
świeży czosnek
sól
pieprz
zioła (np. bazylia lub mieszanka prowansalska)
żółty ser
ew. ser pleśniowy lub parmezan
przyprawa do kurczaka po staropolsku Kamis
lub własna mieszanka o analogicznym składzie:
- kminek
- zioła: oregano, tymianek, majeranek
- natka pietruszki
- imbir
- chili
- cebula
- czosnek
- sól
- glutaminian sodu i kwas cytrynowy sobie darujmy :)
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Wrzucić do głębokiej patelni szpinak. Kiedy się rozmrozi, dodać do niego jajka wymieszane ze śmietaną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z sosem. Dodać starty żółty ser. Opcjonalnie można dodać sera pleśniowego bądź posypać parmezanem już na talerzu. Smacznego! :)
Wskazówki i uwagi:
Co do przypraw: proporcje dobierać wg. indywidualnych upodobań.
Co się tyczy konsystencji sosu: powinien być dość gęsty, ale nie za gęsty, ponieważ trzeba go jeszcze zmieszać z makaronem :)
Nadesłał(a) unpetitnoircafe,
dnia: 2009-05-15 13:07:41.297
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.