puszka.pl - pysznie!

Sakiewki z kapustą i grzybami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Ciasto:
3 szkl maki pszennej razowej
1 szkl. zmielonych płatków owsianych
1/3-1/2 szkl oliwy lub oleju
sól, pieprz ziołowy, nieco gałki muszkatołowej, majeranek, bazylia, kurkuma
1-2 gr drożdży
zimna woda

Kapusta:
1 kg kapusty kiszonej
30 dag kapusty białej (poszatkowanej)
40 dag pieczarek
3 większe cebule
liść laurowy, ziele angielskie
sól, majeranek
oliwa

Przygotowanie:

Ciasto:
Suche składniki wymieszać, wkruszyć drożdże, dodać oliwę, posiekać ciasto. Gdy tłuszcz się wchłonie w mąkę dodawać stopniowo wodę siekając ciasto. Powinno wyjść b. elastyczne, jeśli będzie twarde, to sakiewki wyjdą suche i twarde. Odstawić na ok. 20 minut.

Kapusta:
Kapustę kiszoną pokroić, dodać białą, liść i ziele i gotować do miękkości. Po ugotowaniu dobrze odcisnąć. Pieczarki obrać, poddusić na oliwie z cebulą, połączyć z kapustą, doprawić do smaku.

Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok. 5 mm, wycinać od małej miseczki koła, na środek każdego kłaść łyżką kapustę, zawijać do góry brzegi i łączyć je tak, by powstała sakiewka.
Piec na blaszce posypanej lekko mąką aż staną się lekko rumiane.

Można zrobić też pieczone pierożki, ale sakiewki są bardziej atrakcyjne.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2008-04-25 16:26:28.153
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, wg przepisu AniD

Twoje zapiski: