puszka.pl - pysznie!

Tarta szpinakowo-pieczarkowa


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

ciasto:
200 g mąki
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
olej do smarowania formy
trochę soli

farsz:
ok. 10 pieczarek
ok. 4 łyżki szpinaku [mrożonego]
2 łyżki śmietany
ząbek czosnku
przyprawy wg. uznania [np. chili, gałka muszkatołowa]
szczypta soli

ser żółty, lub jakikolwiek, mozzarella może być

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto, smarujemy brytfankę olejem, wykładamy ciasto [boki mają się 'unosić do góry']. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 10-15 minut, temperatura 180 stopni C.

W międzyczasie robimy farsz. Smażymy pieczarki, pokrojone na cząstki, do tego dodajemy szpinak, śmietanę i resztę.

Na upieczone ciasto wykładamy wszystko, na wierzch kładziemy dużo żółtego sera i zapiekamy.
Nadesłał(a) agata, dnia: 2008-04-23 17:08:43.494
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: