makaron ryżowy (najlepiej wstążki)
szpinak (mrożony lub świeży, bez różnicy)
tofu sałatkowe feta (lub tofu naturalne + sos sojowy)
czosnek
zioła prowansalskie
imbir sproszkowany
reszta przypraw wg uznania
olej/oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W garnku podsmażyć drobno posiekany czosnek (około 2-3 ząbków w zależności od upodobań). Dodać szpinak, gotować aż zmięknie. Tofu [*] pokroić w kostkę i posypać obficie ziołami prowansalskimi i imbirem.
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj piszą, by zagotować wodę w garnku, zdjąć z kuchenki i wrzucić makaron, odstawić na 5 min. pod przykryciem).
Kiedy makaron "dochodzi" w wodzie, nalać odrobinę oliwy na patelnię i smażyć tofu, aż się ładnie przyrumieni. Wyłożyć makaron na talerz, polać szpinakiem i dorzucić usmażone kostki tofu. Wymieszać i spałaszować!
Wskazówki i uwagi:
Można także podsmażyć razem z tofu gotowy makaron ryżowy.
[*] Jeśli nie mamy tofu feta, tylko tofu naturalne, to warto skropić je wcześniej sosem sojowym i odstawić na jakieś pół godziny.
Nadesłał(a) natalandic,
dnia: 2008-03-20 19:43:15.563
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.