puszka.pl - pysznie!

Żurek żeniaty

Smaczna, zdrowa, sycąca potrawa. Łatwa i szybka w przygotowaniu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

Żurek (zakwas) – 300 ml;
Woda – 2 litry;
Seler - 1/2 szt.;
Marchew – 1 szt.;
Pietruszka (korzeń) – 1 szt;
Grzyby suszone – 2 garście;
Ziemniaki – 3-4 szt.;
Duża cebula – 1 szt.;
Olej – 2-3 łyżki;
Czosnek – 2-3 ząbki;
Sól – do smaku;
Pieprz – do smaku;
Majeranek – do smaku.

Przygotowanie:

Godzinę przed gotowaniem grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić, żeby zmiękły.

Seler, marchew, pietruszkę, obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Jarzynę, grzyby i ziemniaki ugotować (grzyby potrzebują więcej czasu żeby zmiękły niż ziemniaki i jarzyna!).
Po ugotowaniu seler, marchew i pietruszkę wyjąć (można z tego zrobić potem jakąś sałatkę).

W międzyczasie pokroić cebulkę i przesmażyć na złoto na oleju.
Do wywaru z jarzyny wlać żurek, dodać zmiażdżony czosnek, uzupełnić przegotowaną, gorącą wodą. Zagotować.
Dodać przesmażoną cebulkę.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Kuchnia śląska. Przepis przerobiony na vege. W wersji ovo-vege można zupkę podawać z jajkiem na twardo. Można ją również przyrządzić bez ziemniaków, albo podawać z ziemniakami tłuczonymi (ale wtedy to już nie będzie żurek żeniaty).
Dla zaskoczenia biesiadników można żurek podawać nie w talerzu, a w chlebie (specjalnie wypieczone chlebki w kształcie miseczki z pokrywką). W wielu domach żurek jest tradycyjną potrawą wielkanocną.
Nadesłał(a) czarownica, dnia: Mar 19, 2008
Źródło/autor przepisu: Moja Mama, korekta na vege: ja.

Twoje zapiski: