Najlepsze z ziemniakami. Szybko, smacznie, do syta! Ulubione danie obiadowe mojego mięsożernego tatusia, który dla tej potrawy zawsze jest gotów zrezygnować z mięsa.
fasola szparagowa - 500 g
cząber - 1-2 łyżki stołowe
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 - 1 szt.
olej sałatkowy (lub oliwa z oliwek)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę kroimy i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy 1 lub 2 łyżki cząbru (który nadaje fasoli wspaniałego aromatu). Cebulę kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Całość polewamy sokiem z cytryny i olejem, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatka gotowa.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ziemniakami ugotowanymi wg uznania (można w wodzie, można na parze, można w łupinkach, można upiec na ognisku...).
Ja całość gotuję w jednym garnku na parze. W jednej części garnka fasola, w drugiej ziemniaki pokrojone w kostkę.
Sałatkę z fasoli można podawać na zimno lub na gorąco, jak kto woli. W wersji nie-wegańskiej można podawać z sadzonym jajkiem.
Smacznego! :)
Nadesłał(a) czarownica,
dnia: 2008-03-19 19:17:54.051
Źródło/autor przepisu: Moja Mama