puszka.pl - pysznie!

Sałatka chińska z aromatycznego, imbirowo-czosnkowego ryżu i kapusty pekińskiej


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

250 g ryżu
4 dymki
4 ząbki czosnku
5 łyżek oleju słonecznikowego
imbir
sól
pieprz
3 listki kapusty pekińskiej

marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki białego wytrawnego wina lub cherry
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 białko

Przygotowanie:

Opłukany ryż zagotować w 1,5 szklanki osolonej wody, zawinąć w koc i odstawić na 4 godziny.

Zrobić marynatę. Dymkę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, cebulę, imbir i marynatę. Smażyć na ostrym ogniu 2 minuty, mieszając.

Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz, posypać pokrojoną w paski kapustą.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: nieznane

Twoje zapiski: