puszka.pl - pysznie!

Zupa dyniowa z zacierkami, zaprawiana mlekiem

Moja mama zrobiła wersję błyskawiczną, tj. z zacierkami kupnymi (gotowymi). Zupa ma niesamowicie bogaty smak mimo niewielkiej ilości składników.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

dynia
2 litry mleka
3-4 łyżki cukru
sól

zacierki:
mąka
jajko
woda

Przygotowanie:

Dynię obieramy, czyścimy z nasion i drobno kroimy. Dodajemy pół litra wody, gotujemy do miękkości i rozcieramy na miazgę.

Robimy zacierki: mąkę, jajko i trochę wody zagniatamy na twarde ciasto. Zagotowujemy mleko, wrzucamy zacierkę skubiąc ciasto w malutkie kawałki i gotujemy. Gdy zacierka będzie miękka, dodajemy przetartą dynię, trochę soli i cukru.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 27, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: