puszka.pl - pysznie!

Duszona dynia z pomidorami i sosem śmietanowym


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

80 dag dyni
50 dag pomidorów
olej do smażenia
sól
pieprz
cukier

sos śmietanowy:
cebula
łyżka mąki
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy trochę oleju i powoli gotujemy.

Przyrządzamy sos: na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dusimy do miękkości, dodajemy mąkę, podsmażamy. Do zasmażki dodajemy wywar z dyni i śmietanę.

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w cząstki. Do miękkiej dyni dodajemy sos, pomidory i przyprawy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 27, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: