Podawać ze świeżym chlebem z masłem. Można polać na talerzu dodatkowo oliwą z oliwek lub olejem z ostu.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
2-3 garście zielonej soczewicy (15-20 dkg)
30 dkg pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
niewielki kawałek selera
olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
sól
pieprz
sos sojowy
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać, zalać sporą ilością wody (ok. 1,5 l) i zagotować. Gotować intensywnie przez 10 min., póżniej zmniejszyć ogień i zebrać szumowiny.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gotującej się soczewicy.
Następnie obrać pieczarki, pokroić na spore kawałki i dodać do zupy. Dodać oliwę, sos sojowy (do smaku) i przyprawy. Gotować do czasu, aż soczewica lekko się rozgotuje.
Wskazówki i uwagi:
Zupa powinna być dość gęsta. Opcjonalnie - jeżeli ktoś lubi - można dodać warzywną kostkę rosołową. Ja nie dodaję, za to doprawiam zupę sporą ilością sosu sojowego.
Nadesłał(a) karoj,
dnia: 2008-03-12 02:50:46.219
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.