puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z kaszą

Można stosować różne wariacje co do farszu, ja czasem dodaję też pół papryki do gotowania. Jedzonko pychotka! Z ziemniaczkami czy z chlebkiem. Sugeruję narobić więcej i zamrozić - za jednym 'babraniem się' z kapustą...


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

kapusta - najlepiej włoska lub spiczasta
torebka kaszy gryczanej (200 g)
pieczarki (kilka)
seler
pietruszka
granulat sojowy (mogą też być kotlety)
cebula
czosnek
koperek
jajko
bułka tarta
śmietana
przyprawy (sól, pieprz, zioła, co kto lubi)

Przygotowanie:

Kaszę ugotować na półmiękko.

Obrać liście z kapusty i sparzyć (można je po prostu chwilę gotować we wrzątku).

Kaszę wsypac do miski, zetrzeć tam na tarce z dużymi oczkami: pieczarki, seler, pietruszkę. Wkroić w to koperek, wbić jajko, dobrze doprawić - musi być nawet troszkę przesolone - doda to potem smaku kapuście i sosowi. Wymieszać wszystkie składniki.

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ze soją (wcześniej namoczoną i odciśniętą). Dodać do masy. Dodać też rozdrobniony czosnek. Dosypując bułki tartej wyrobić masę jak na kotlety. Uwaga- bułka wciąga wodę, więc trzeba chwilę odczekać, żeby zobaczyć konsystencję - nie powinno być zbyt twarde.

Zawijać masę w liście kapusty - jak normalne gołąbki.

Obsmażyć gołębie na patelni - mają wtedy lepszy smak.

Układać w garnku, zalać wodą do połowy i gotować na małym ogniu ok. godziny - aż kapusta zrobi się mięciutka. Jeżeli ktoś woli można zapiekać w piekarniku.

Przed podaniem polać śmietaną.
Nadesłał(a) rhuda, dnia: 2008-03-13 20:58:36.387
Źródło/autor przepisu: Nieco zmieniony przeze mnie przepis R. Makłowicza

Twoje zapiski: