1/2 szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
2 ziemniaki
1/2 marchewki
1/2 średniej wielkości cebuli
1 słoik przecieru pomidorowego lub koncentrat pomidorowy lub 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1/2 litra gorącej wody
kostka bulionowa
olej do smażenia
sól
inne przyprawy wedle uznania - ja dodaję przede wszystkim pieprz oraz paprykę słodką i ostrą
Przygotowanie:
Zagotować wodę. Dodać soczewicę, drobno pokrojone (1 cm) ziemniaki startą na tarce marchewkę i kostkę bulionową. Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie na złoto, potem dodać do zupy.
Poczekać aż się wszystko w miarę ugotuje i dolać pomidorki (nie należy robić tego zbyt wcześnie, gdyż wtedy warzywa się zbyt wolno gotują). Doprawić. No i można podawać :)
Nadesłał(a) xnulkax,
dnia: 2008-03-14 05:38:23.778
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.